Tunnustukset

Jalkapallon Juniorivalmentajat ry jakaa vuosittain tammikuussa tunnustuksia hyvää työtä tehneille juniorivalmentajille. Yhdistyksen tarkoituksena on palkita nimenomaan lasten ja nuorten valmentajia. 

Palkintokategorioita on neljä:

  • Lasten valmentaja (U11 tai nuoremmat), tytöt
  • Lasten valmentaja (U11 tai nuoremmat), pojat
  • Nuorten valmentaja (U12-U15), tytöt
  • Nuorten valmentaja (U12-U15), pojat

Palkittavia ehdokkaita voivat esittää kaikki Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n jäsenet. Ehdotettava valmentaja voi olla päätoiminen, oto-valmentaja tai täysin vapaaehtoispohjalta toimiva. Valmentaja voi toimia millä tahansa tasolla. Palkittavan valmentajan ei tarvitse olla Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n jäsen.

Lopulliset valinnat ehdokkaiden joukosta tekee viisihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat Kimmo Eronen (VJS), Jan-Erik Kotka (Ilves), Veli Lampi (VPS), Sanna Malaska (HJK) sekä Erkko Meri (KäPa).

Vuoden 2021 palkitut


Lasten valmentaja, tytöt

Santtu Luoto, Helsingin Ponnistus

"Kokenut ja ansioitunut valmentaja teki meihin suuren vaikutuksen seuratessamme hänen valmennustaan yhteisissä ottelutilanteissa viime vuoden aikana. Omaa joukkuettaan hän luotsasi ottelutilanteen vaatimalla herkkyydellä, antaen pelaajien tehdä itse ratkaisut pelitilanteissa, mutta kuitenkin nostamalla esiin onnistumisia tilanteiden päätyttyä. Erityisesti mieleemme jäi kuitenkin se, kuinka hän huomioi meitä, vastustajajoukkuetta ja yksittäisiä pelaajiamme, nimeltä mainiten ja heidän onnistumisiaan esiin nostaen. Myös pelaajamme muistavat hänet ja hänen kehuvat sanansa edelleen, ja ne ovat vaikuttaneet heidän intoonsa tehdä kaikkensa pelitilanteissa. Hienointa valmennusta, josta nauttii koko yhteisö.

Luoto on tehnyt myös vaikutuksen sillä, että hän on otteluiden ulkopuolellakin aidosti kiinnostunut joukkueen ja pelaajien tekemisestä. Hän on poikkeuksellisen helposti lähestyttävä, avoin ja ottaa myös itse kontaktia ja kyselee aktiivisesti kuulumisia esimerkiksi turnausten yhteydessä. Luodon kanssa on aina mukava keskustella niin joukkueiden asioista kuin jalkapallosta yleensä. Hänen tekemisestään huokuu kiinnostus yhteiseen asiaan ja on aina ilahduttavaa, kun joku osaa ajatella asioita laajemmassa kontekstissa."

***

Lasten valmentaja, pojat

Tomi Leivo, Parikkalan Urheilijat

"Tomi on perustanut Parikkalaan jalkapallojaoston ja ei pelkästään perustanut, vaan luonut kehittyvän ja kasvavan seuran muutamassa vuodessa.

Kauempaa toimintaa seuranneena on ollut hieno nähdä, kuinka seuran pelaajat on kasvatettu "paulaisuuteen". Pelaajilla (ja myös vanhemmilla) näkyvät seuran asusteet ja värit, pienelle paikkakunnalle on luotu jalkapallokulttuuri. Tomi on kasvattanut ympärilleen aktiivisten vanhempien organisaation ja seura on elävöittänyt eteläkarjalaista jalkapalloilua omalla tavallaan.

Tomi on valmentajana hyvin innostunut toiminnan kehittämisestä ja on aktiivinen muihin alueen toimijoihin. Hänen kanssa keskustellessa asiat eivät jää pintatasolle, vaan kohti ydintä, mikä on harvinaista. Tämä näkyy myös pelaajakehityksessä. PaU:n ikäluokat ovat syntyvyyden vuoksi pieniä, mutta se ei ole estänyt joukkueita isompia seuroja vastaan kamppailessa. PaU:n pelaajat tunnistaa hyvistä pallonkäsittelytaidoista ja suuresta palosta lajia kohtaan. Omalla esimerkillä johtaminen on tässä tapauksessa suurimpana syynä."

***

Nuorten valmentaja, tytöt

Elina Kuronen, FC Espoo

"Elina aloitti valmentamisen omassa kasvattajaseurassaan PEP:issä vuonna 2008 ja tämän seuran väreissä hän myös valmensi alusta saakka 2006-syntyneitä tyttöjä, jotka sykähdyttävät tavallaan pelata jalkapalloa. Sittemmin Elina on valmentanut FC Espoossa 2006- ja 2007-syntyneitä ja tehnyt erinomaisesta työtä. Molemmat joukkueet ovat oman ikäluokkansa kärkeä Suomessa.

Vastustajan valmentajan näkökulmasta Elina on tehnyt ison vaikutuksen toiminnallaan. Hän on todellinen ammattilainen ja pystyy pelien jälkeen tuloksesta riippumatta käymään peliä analyyttisesti läpi sekä keskittymään peleissä vain ja ainoastaan oman joukkueensa auttamiseen, jättäen kaiken ylimääräisen ulkopuolelle. Koskaan en ole kuullut hänen selittelevän mitään. Erittäin pidetty ja arvostettu valmentajapersoona kautta linjan."

***

Nuorten valmentaja, pojat

Johan Suominen, Pallo-Iirot

"Pallo-Iirot on yksi viime vuosina eniten tasoaan nostaneista seuroista. Aiemmin seuralla oli vaikeuksia saada yhtään joukkuetta Etelä-liigaan, nyt seura on tilanteessa, jossa C15, C14 ja D13 pelaavat Etelä-liigaa, ja ikäluokan haastajajoukkue löytyy myös toiseksi korkeimmalta sarjatasolta.

Suomisen valmentama 2006-syntyneiden ikäluokka toteuttaa seuran valmennuslinjaa niin harjoittelun kuin joukkueen pelimallin osalta. Pelin sanotaan olevan valmentajan CV, Suomisen CV näyttää tällä hetkellä timanttiselta. "Iiroista" valittiin aiemmin usein 1-3 pelaajaa ikäluokan Huuhkajaturnaukseen, -06 ikäluokkasta valittiin 11 pelaajaa kyseiseen turnaukseen. Tämä kertoo siitä erinomaisesta työstä, jota Johan on tehnyt jo pitkään."

***